Verlichting

Wanneer is het meest handig om een lichtplan te maken?

Het is het meest ideaal als u voordat u gaat verhuizen of een huis/kantoor laat bouwen advies gaat inwinnen voor een lichtplan. Zo kunnen de bouwvakkers rekening houden met bedrading dat mooi weggewerkt kan worden. Gaat u niet verhuizen, dan zijn er slimme oplossingen te bedenken om bekabeling weg te werken en waarmee u toch uw sfeervolle verlichting krijgt.

Wat is het verschil tussen WATT en Lumen?

De capaciteit van een lamp wordt altijd omschreven op de verpakking van een lamp. Lichtbronnen worden in lumen vermeld, lumen geeft aan hoeveel lichthoeveelheid een lamp uitstraalt. Watt (of wattage) geeft aan hoeveel energie de lamp verbruikt. Lumen geeft daarom veel beter aan wat voor verlichting je creëert met een lamp. Lumen is de lichtsterkte van de lamp en WATT alleen het energieverbruik, daarom wordt er altijd gekeken naar lumen als je wilt weten hoeveel licht de lamp geeft.

Is ledverlichting schadelijk voor je gezondheid?

Nee, ledverlichting is niet schadelijk. De lichtkleur bepaald grotendeels of het schadelijk is voor onze gezondheid. Eerst werd LED verkocht in de kleuren blauw of in een fel witte kleur. Deze kleuren zorgen voor een verstoring in ons slaapritme, wat dan wel weer schadelijk is voor onze gezondheid. Gelukkig wordt ledverlichting tegenwoordig in warme kleuren verkocht. In Europa worden lampen voorzien van veiligheidseisen wat betrekking heeft tot de lichtkleur en sterkte.

Welk verlichting kan je het beste voor welke ruimte gebruiken?

Verlichting is een belangrijk aspect binnen een ruimte. Je gebruikt het om een ruimte licht te geven, maar het kan ook zijn dat je een bepaald meubelstuk naar voren wilt laten komen door er bijvoorbeeld een spotje op te richten. Je kan verlichting weer verdelen in een paar categorieën: > Basisverlichting: Ook wel algemene verlichting genoemd, dit zorgt voor voldoende verlichting in een ruimte. Bovendien is dit het eerste licht wat je aan doet als je thuiskomt, denk bijvoorbeeld aan een hanglamp boven de tafel. > Accentverlichting: Het woord zegt het al, met deze verlichting wil je vooral de accenten benadrukken. Dit kan met bepaalde meubelstukken zijn die je naar voren wilt laten komen, maar het kan ook dienen op plekken waar je nog extra licht nodig hebt, bijvoorbeeld bij een bureau waaraan je werkt, waar je een bureaulampje op plaatst. > Sfeerverlichting: Dit is de verlichting die de sfeer maakt in een ruimte. In de avond wil je graag een gezellige sfeer creëren in de woonkamer, wel met de geschikte verlichting, dit kan bijvoorbeeld door een staande lamp in een hoek, of een tafellamp op een kastje.

Welke soorten lampen zijn er?

Je kan voor verschillende soorten lampen kiezen: halogeen-, led-, spaar-, TL, - of een gloeilamp. Iedere lamp heeft zo zijn eigen kenmerken. De keuze bij het maken van de juiste lamp hangt af waarvoor je het wilt gaan gebruiken. De één verbruikt meer energie en de ander gaat weer langer mee.

Wat zijn energiezuinige lampen?

Lampen worden altijd gekwalificeerd met een energielabel. Lampen met het label A, A+ en A++ zijn het zuinigst, E is het minst spaarzaam. Spaar-, LED-, en TL-lampen zijn het zuinigst met elektriciteit. Om nog meer stroom te besparen kun je kiezen om gloei- en halogeenlampen te vervangen door ledlampen.

Wat is het verschil tussen indirect en direct licht?

Direct licht verlicht direct een bepaald voorwerp. Het licht wordt niet over de gehele ruimte verspreid en je kunt in contact staan met de lichtstraal. Bij indirect licht maak je gebruik van reflecties, je staat niet in contact met de lichtstraal. Het licht is bijvoorbeeld gericht op het plafond en weerkaatst het naar de rest van de ruimte.

Waar moet ik op letten bij het maken van een lichtplan?

Het is handig om vooraf te bepalen welke verlichting je waar in je woning wilt plaatsen. Het kiezen van de juiste verlichting en lampen wordt daardoor gemakkelijker. Daarnaast kunnen wij je op weg helpen met het maken van een lichtplan.

Verlichting is sfeerbepalen

  • Voor daglicht in de woning
  • Balans tussen donker en licht
  • Ritme van dag en nacht
  • Beperk stroomgebruik met LED-lampen
  • Invloed op de juiste felheid en lichtkleur
  • Duurzaam